Blog | Parforhold | Parterapi-parterapeut.dk

Blog | Parforhold | Parterapi-parterapeut.dk

Værktøjer, artikler og blog om parforhold, kærlighed, samliv, sexliv, parterapi ...


Det handler om relationer ... relationen er din læremester ©
Blog med inspiration til parforholdet og ægteskabet - bliv klogere på parforholdets psykologi.

Bloggen omhandler relationer, samliv, kærlighed, sexliv, parforhold, parterapi og familieterapi.
På bloggen publiceres der jævnligt gratis artikler, nyheder, værktøjer og tips m.v.
Få hyppigere og mindre opdateringer via Twitter, Pinterest, Instagram og Facebook.
Du kan share, RSS'e og tilmelde dig pr. mail, så bliver du informeret når der kommer nyt.
Du kan ligeledes invitere din partner/andre til at følge bloggen, det er gratis og anonymt.

Kasper Larsen, cert. coach og exam. psykoterapeut cert. med speciale i parterapi
Efteruddannet som sexolog, familieterapeut, alkoholbehandler, mentor, supervisor og konsulent
Specialisering i problemløsning, kommunikation, relationer, parforhold, samliv, sexliv og utroskab
25 års erfaring med relationelle og psykologiske krise-, sorg-, udviklings- og forandringsprocesser
Læs mere om psykoterapi og parterapi i København Valby på www.parterapi-parterapeut.dk

Førstehjælp ved utroskab / Parterapi ved utroskab ©

ParterapiPosted by Familie- og parterapeut Kasper Larsen 2018-01-07 20:11

• Hvordan takler man utroskab?
• Hvordan kommer man over utroskab?
• Hvordan tilgiver man utroskab?
• Hvordan genvinder man tillid efter utroskab?
• Hvordan håndterer man sorg ved utroskab?
• Hvordan finder man sammen igen efter utroskab?
• Hvad med sexliv og kærlighed efter utroskab?
• Hvilke gode råd findes der ved utroskab?


Guide for førstehjælp, selvhjælp og parterapi ved utroskab

Parterapi-parterapeut.dk i København har over 25 års erfaring i psykologiske krise-, udviklings- og forandringsprocesser. Samt har i over 10 år været specialiseret i psykoterapi og parterapi ved sidespring, affære og utroskab Nedenfor finder du på baggrund heraf en kort guide til selvhjælp med overblik over hovedprocesserne for indsatsen ved utroskab. På hjemmesiden under utroskab finder du desuden en artikelserie med massere af værktøjer og info omkring utroskab.

De tre faser ved utroskab

1. Bearbejdning af utroskaben
2. Genopbygning af tilliden
3. Genopbygning af parforholdet

Fase 1 Bearbejd utroskaben

• Tal om utroskaben
• Forstå de faktorer, som kan have bidraget til utroskaben
• Undgå at bebrejde dig selv for utroskaben
• Beslut om der er håb for parforholdet efter utroskaben

Den første fase i en krise efter utroskab er chokfasen. Her er typisk mange, modsatrettede og forbudte følelser, tanker og spørgsmål. Det er kaotisk, overvældende og svært selv at styre. Søg derfor straks parterapi ca. 24-72 timer efter erkendelsen, når den umiddelbare reaktion er over, så I kan få en rolig, afdæmpet og professionel dialog i en ekstern og neutral ramme hos parterapeuten.

Utroskaben har næsten altid en grund. Dog sjældent sex eller selve parforholdet. Oftere skyldes utroskaben situationen, muligheden og omstændighederne. Fx alkohol, overarbejde, ophold og rejser. Ellers spænding, bekræftelse, anerkendelse, nærhed og intimitet. Der er dog ofte tale om en kombination af afsang, skuffelse, vrede og kommunikationssvigt eller manglende problemløsning. Ved parterapi omkring utroskab er der ikke to situationer og processer der er ens, så undgå at falde i stereotypernes faldgruber.

Stands straks utroskaben, men minimer ikke utroskaben ved at kalde det en lille misforståelse. Det hjælper heller ikke at bebrejde dig selv, for psykologisk set at få kontrol over problemet eller for at indgyde midlertidig håb og lettelse. Det er den der har begået utroskab, som har truffet det valg og som er ansvarlig for sin adfærd. Omvendt, har I været to om det, hvis jeres sexliv, parforhold, relation, kommunikation og problemløsning ikke forud var tilfredsstillende. På den konto har I begge sandsynligvis noget at indse, lære, tage ansvar for og forbedre. Derfor at parterapi ved utroskab så vigtig. Endeligt gør det heller ikke processen bedre, hvis den utro part straffer eller spiller sig selv af banen.

Når den værste krise er overstået, så forhold jer umiddelbart til om der er håb for parforholdet og om det er værd at redde. Forhold jer til jer selv, partneren, parforholdet, styrker, svagheder, trusler og muligheder. Især mulighederne samt det liv, parforhold og familie I ønsker at skabe. Et kærlighedsforhold handler bl.a. om fascination, erotik og eksklusivitet - hvilket der selvfølgelig skal arbejdes på efter utroskab. Men der er også familie, historik, minder og ikke mindst venskabet.

Der er både fordele og ulemper ved at blive sammen og at blive skilt. Begge dele er en proces og et arbejde. Det er altid muligt at redde og udvikle parforholdet med parterapi, men det er jer der skal tage beslutningen og gøre arbejdet. Ca. 80% redder parforholdet med parterapi efter en krise som utroskab. Der er altid et 'hvorfor' og et 'hvordan'. Hvis I vil skilles, skal I vide hvorfor. Bliver I sammen, skal I via parterapien finde ud af hvordan. Hvis I beslutter jer for at gå videre og at give det en chance, skal I først have genopbygget tilliden og skabt det nye parforhold. Når I har gjort det, kan i mærke hvordan det er og tage stilling til, om det er det liv i ønsker, om I vil arbejde på at gøre det bedre eller om i vil skilles.

Fase 2 Genopbyg tilliden

• Gør tiltag så tilliden genopbygges
• Tal åben om utroskaben
• Vid at tilgivelse er en mulighed
• Tilgiv din partner og dig selv

Via parterapien skal I tale om og finde ud af hvordan i helt specifik genopbygger tilliden efter utroskaben. For efter utroskab er tilliden brudt og den utro part er ikke længere tillidsværdig. Men I kan etablere rammer, adfærd, kommunikation og procedurer, som er tillidsvækkende og tillidsskabende. Der er flere psykologiske og praktiske faktorer, som Parterapi-parterapeut.dk via parterapien kan støtte jer i at håndtere undervejs.

Spørg og tal åbent om utroskaben med respekt og værdighed. Læg kortene på bordet. Det er nu I har chancen til at være ærlige, autentiske og at komme tæt på hinanden. Ikke mindst at få bearbejdet sorgen. Det er svært, kringlet og der er mange faldgruber. Hvad er fx 'need to know', 'nice to know' og 'not to know'? Men det hjælper Parterapi-parterapeut.dk jer bl.a. med at håndtere undervejs. Her er mange muligheder, metoder og procedurer.

Overvej derefter om det kunne være muligt at tilgive - på et tidspunkt. Det kan lyde bisart, men I skal først og fremmest nå frem til at kunne tilgive jer selv - det kan ihvertfald være en mulighed at starte der, hvis det er svært. Og tilgivelse er heller ikke et 'must' eller et krav for at kunne komme over utroskaben og videre sammen efter utroskaben. Der er ingen der siger at selve utroskaben skal tilgives, men at mennesket bag måske kan tilgives. Tilgivelsesprocessen ved utroskab kan være lang og kringlet. Hav tålmodighed. Giv dig god tid til det og sorgprocessen - at give slip eller 'letting go' som man kalder det. Husk også at I er to om arbejdet. For den der har været utro, kan det kan være svært at sige det rigtige, som kan lede frem til en tilgivelse. Derfor får du også lige dette værktøj og guide med på vejen i Undskyld på 5 sprog.

Fase 3 Genopbyg et nyt parforhold

• Få professionel hjælp i form af parterapi
• Fortæl din partner, hvad du ønsker
• Spørg din partner, hvordan du kan gøre parforholdet bedre
• Genskab parforholdet gennem et samarbejde
• Kommuniker jævnligt med din partner
• Hav tålmodighed og stol på processen

Utroskab er som en øjeblikkelig skilsmisse, selvom man bliver sammen og går gennem krisen sammen. Så snart I er klar til det, skal I derfor via parterapien have talt om et fremtidigt liv og parforhold. Fortæl hvad I ønsker, tal om hvordan det kan blive bedre og find ud af hvordan I på ny skal kommunikere og samarbejde. Det involverer at ryste posen - inkl. pligter, opgaver, roller, procedurer, normer, værdier, kultur, visioner, håb, drømme og mål. Men det kan også være økonomi, opsparing, forbrug, bolig, børn, familie, venner, husdyr, arbejde, karriere, pensionering, transport, rejse, mad, alkohol, sundhed, helbred, fritid, kærestetid, seksualitet og fælles aktiviteter.

I skal på ny tage stilling til jeres 'hvorfor' og 'hvordan'. Nu handler det ikke længere om tiltrækning og kompatibilitet. Nu handler det om kreation og skabelse. Hvad I vil skabe sammen? Hvilken energi I vil skabe sammen? Og hvad I vil skabe sammen med den energi? Hvem I er og hvad vil det gøre jer til? Hvad der ellers er muligt? Og hvordan det bliver endnu bedre end det?

Nogle gange er handler det også om hvordan jeres maskinrum fungerer og hvad I har med i rygsækken. Hvilke psykologiske dynamikker det skaber, hvilke knapper I trykker på hos hinanden og hvad for mønstre det skaber. Derfor er parterapi heller ikke bare parterapi. For du eller parterapeuten kan jo ikke lave om på partneren. Parterapi er psykoterapi med to voksne individer i en relation. Det er herigennem I får indsigt i jer selv samt kan vokse, udvikle og forandre jer til det bedre, større, lettere og sjovere. På den måde er utroskab, krise, parterapi og psykoterapi en udviklingsrejse, hvor snublesten bliver til trædesten og svagheder til styrker.

Parterapi-parterapeut.dk i København har mange metoder og værktøjskasser. De bedste og det bedste svar, er derfor dem I selv finder under parterapien og psykoterapien. Et særligt godt udviklingsværktøj er dog imagoterapi. Dertil kan der undervejs suppleres med Access Bars©, der både kan bidrage til at I får ro på, åbner op og skaber nye muligheder sammen. Ved utroskab lider sexlivet også ofte et knæk. Alternativt åbner det op for at ryste posen samt sexologisk samtaleterapi, således at I kan få skabt jer et endnu bedre sexliv. Og hænger I fast i sorgen er der både mulighed for sorgterapi og Access Bars©. Andre får undervejs eller undervejs i livet psykologiske problemer som fx depression, angst og stress. Eller også er de måske vokset op i en dysfunktionel familie, som fx voksen-barn-af-alkoholikere og har svært ved at finde ro og at falde til i parforholdet og familie. Og hvis familien lider under utroskaben, er der siden også mulighed for familieterapi.

Flere tips til genopbygning af parforholdet efter utroskab

Både på hjemmesiden og denne blog for kærlighed, parforhold og parterapi finder du mange flere artikler, tips og værktøjer. Her et lille udpluk fra bloggen:

Strategier for kærlighed og udvikling i parforholdet
7 gyldne regler for 2 der lever sammen
36 spørgsmål der kan gøre dig forelsket igen

Kærlighedens 5 sprog
Lykke, parforhold og parterapi
Kærestetid og dating når det kniber med mulighederne

Bliv bedre til skænderier og konflikter
Bliv bedre til skænderier og diskussioner
Girafsprog og Ikke-voldelig-kommunikation

Balance med kærlighedens geometri
Fingeren på pulsen / Gratis parforholdstest
Forstå jeres personlighed / Gratis MBTI-persontest

Lytning og kommunikation
Mentalisering og kommunikation
• Der er mange flere artikler om kommunikation m.m. på bloggen

Af Parterapi-parterapeut.dk
I enhver krise er der en mulighed og en læring.
Parterapi-parterapeut.dk i København hjælper med at gøre snublesten til trædesten.
Ovenstående principper anvendes også i professionel coaching ved ErhvervsCoach®.

Konsultation i psykoterapi, imagoterapi og parterapi

Du kan læse mere om effektivt koncept i parterapi og parterapi på engelsk.
Eller booke konsultation i parterapi, imagoterapi eller psykoterapi på tlf. 61661900.
Hvis du kan lide denne artikel/blog, kan du dele via Share nedenfor
eller at forwarde linket: blog.parterapi-parterapeut.dk/#post71.
Er du ikke tilmeldt bloggen om parforhold og parterapi, kan du sende en email:
www.parterapi-parterapeut.dk/please-call-me-once.html
Eller at RSS’e via ikonet nederst i kolonnen til højre.

Tips og feeds til parforholdet og kærligheden

Facebook: www.facebook.com/parterapi.parterapeut
Twitter: www.twitter.com/Parterapeuten
Google: http://plus.google.com/115591983982998045497
Pinterest: www.pinterest.com/parterapi
Instagram: www.instagram.com/parterapi

Flere relaterede artikler og værktøjer på blog om parforhold og parterapi

Seks typer af parforhold med utroskab
Førstehjælp ved utroskab (denne artikel)
Heling af smerten ved utroskab
Hvad er utroskab
Hvorfor og årsager til utroskab
Kom godt over utroskaben
Undskyld og tilgivelse ved utroskab
Letting go og at give slip efter utroskab
Tillid og mistillid i parforholdet
Skam i parforholdet

Relaterede links om parterapi

#parterapi
#partjek
#koncept
#couplestherapy
#alkohol
#voksnebørnafalkoholikere
#depression
#utroskab
#skilsmisse
#sorg
#accessbars
#sexolog
#imagoterapi
#parrådgivning
#familieterapi
#parterapeut
#skype
#akut
#kontakt

Kasper Larsen
Coach, psykoterapeut, sexolog, familie- og parterapeut i København Valby
Copyright© Kasper Larsen, 2018. All rights reserved.

Nyhedsbreve kan afmeldes ved at sende en
mail med 'Afmeld nyhedsbrev' i header'en.  • Comments(0)//blog.parterapi-parterapeut.dk/#post71